قرارداد طرح پژوهشی "انجام خدمات توسعه و بهبود نظام جانشين پروري و كانون ارزيابي كارفرما جهت رسيدن به اهداف ذيل و بر اساس شرح خدمات" حاصل همکاری مشترک دانشگاه شهید بهشتی و شرکت فولاد آلیاژی ایران منعقد شد.
این طرح توسط دکتر علی ناصری، عضو هیأت علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی در تاریخ 29 آذر ماه سال 1400 آغاز شده است.
پروژه فولاد آلیاژی ایران، با هدف طراحی و بهبود فرآیند جانشینپروری و در معاونت توسعه منابع انسانی شرکت فولاد آلیاژی ایران برگزار میشود.
بدین منظور با در نظر گرفتن پارادایم مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی در سه مرحله برنامهریزی شده است؛ مرحله اول، بازطراحی مدل شایستگیهای عمومی مدیران مجموعه است که برای این منظور منظور تیم پژوهشی طرح، با بررسی و تحلیل محتوای بیش از ۵۰ عنوان پیشینه پژوهشی و گزارش طرحهای مشابه، مدل مفهومی را تدوین نموده است، سپس نتایج بر اساس ویژگیهای سازمان و مقتضیات اجرایی برای کاربرد در شرکت بومی سازی و تعدیل شده است. در این گام، مستندات مشاغل سازمان (شامل شرح مشاغل، تحلیل شغلها و مستندات اسبق شایستگی)، تحلیل و آنالیز شده و نتایج با برگزاری جلسات متعدد با خبرگان مشاغل، تدقیق شده است. نهایتأ مدل شایستگی مورد نظر، با تعیین اوزان خبرگی، مصادیق رفتاری و نمودهای شغلی، در ۱۶ شایستگی، و هر شایستگی در ۵ سطح خبرگی تعریف شده است. شرایط احراز هر شغل، در مجموعه مشاغل هدف، یا به نوعی وضعیت مطلوب شایستگیهای مدل، بر ای هر شغل، با اوزان خبرگی، معین شده است.
در مرحله دوم، پس از طراحی آزمونها و ابزارهای مورد نیاز برای سنجش این شایستگی ها در کارکنان سازمان، رویکرد کانون ارزیابی تدوین و این شایستگی ها در حدود ۳۵۰ نفر از کارکنان سطح سرپرست به بالا، سنجیده میشوند.
نهایتأ در مرحله سوم و پس از تحلیل نتایج، شناسنامه ها یا پروفایل های شایستگی برای تک تک افراد طراحی و گزارش خواهد شد، و وضعیت شایستگی های افراد، در برابر وضعیت مطلوب (که در سند مدل شایستگی، و اوزان مشاغل منعکس شده است)، و تحلیل شکاف، تعیین میشود. این تحلیلها، برای تعیین جانشینان شایسته برای سمتهای خالی موجود، برای تعیین افراد مستعد و مدیریت استعدادها، و همچنین اجرای برنامه های آموزش و توسعه (برای شایستگی هایی که فرد در آنها، با توجه به کارراهه، ضعیف یا زیر سطح مطلوب بوده است) مورد استفاده قرار خواهد گرفت که پایه های نظام جانشین پروری مبتنی بر شایستگی را در سازمان ایجاد خواهد کرد.
طبیعی است، این فرآیند، با بهرهگیری از حلقه بازخورد، در طول زمان نیاز به بهبود و ارتقای مستمر خواهد داشت، که دستورالعمل های این بازنگری ها، در کنار سایر روش کارها، دستورالعملها و فرآیند ها، به سازمان ارائه خواهد شد.