در برنامه «چهارشنبههای ترویج عملکرد» که با هدف پاسخگویی، ترویج دستاوردها و شفافیت عملکرد دانشکدهها و پژوهشکدههای دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود، رئیس دانشکده علوم و فناوریهای زیستی درباره مهمترین اقدامات این دانشکده توضیحاتی ارائه داد.
نشست و توافق برای انعقاد قراردادهای مشارکتی و استفاده از ظرفیتهای پژوهشی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر مینایی تهرانی، رئیس دانشکده علوم و فناوری های زیستی، برنامهریزی و هماهنگی برای بازدید از شرکتها و انعقاد قرارداد با آنها را در یک سال اخیر قابل توجه توصیف کرد و افزود: اولین نشست ما با اتاق ایران و ایتالیا بود که در آن، توافق کردیم پروژههایی که در دانشکده در حال انجام است برای کشورهای اروپایی ارسال شود تا در صورت متقاضی به دانشکده اعلام کنند. همچنین رفت و آمد استادان و دانشجویان به اروپا را در حوزه صدور ویزا تسهیل کنند. برای تبادل دانشجو با ایتالیا نیز تفاهم نامهای در حال انجام است هر چند که برای تبادل دانشجو راه طولانی در پیش داریم.
وی بازدید روسای صنعت خرمای کشور از دانشکده علوم زیستی را اقدام دیگری عنوان کرد و گفت: فعالان و تولیدکنندگان حوزه خرما بسیار علاقمند بودند که پروژههایی را در مورد خرما انجام دهیم تا بتوانیم فاکتورهایی را در ارقام خرما برای آنها سنجش و آنالیز کنیم ؛ این کار هم اکنون در حال انجام است.
رئیس دانشکده علوم و فناوری های زیستی با اشاره به انعقاد تفاهمنامه با سازمان غذا و دارو نیز گفت: این سازمان علاقمند به مشارکت در طرح های پژوهشی است که دانشکده ما بر روی عسل انجام میدهد؛ در این راستا تفاهمنامهای امضا شد تا سازمان غذا و دارو در کارهای پژوهشی دانشکده از جمله در زمینه عسل مشارکت کند. این سازمان همچنین اعلام آمادگی کرد تا در برخی از آموزشهایی که در سازمان غذا و دارو به صورت سراسری و مجازی برگزار میکند، از تخصص استادان دانشکده علوم زیستی بهره گیرند.
دانشکده علوم و فناوری های زیستی نشست دیگری با شرکت های دارو سازی در چین داشت؛ دکتر مینایی تهرانی در این باره گفت: چینیها علاقمند به مشارکت در برخی پروژههای دانشکده هستند و حتی تمایل دارند سرمایهگذاری این پروژه ها را از نظر خرید دستگاه و تامین مواد تامین کنند. این برنامه هم اکنون در دست اقدام است تا در این خصوص تفاهمنامهای امضا شود.
وی با اشاره به بازدید از صنایع لبنی و طرح ایدههایی برای برون رفت از مشکلات پیشروی آنها برای تولید گفت: جمعی از استادان دانشکده از برخی ازکارخانههای لبنی کشور بازدید و مقرر شد طرحهایی را برای برونرفت از مشکلات صنایع آماده کنند. آنها ایدههایی را مطرح و ارائه دادند.، این ایدهها در قالب پروژههایی انجام و برخی نیز در حال آغاز است.
ایشان یادآور شد، در همه پروژههای مشترک با سازمانها، دانشجویان زیر نظر استادان خود و در قالب پایاننامه در پروژهها مشارکت میکنند. دکتر مینایی تهرانی با اشاره به تعداد دانشجویان بینالملل در دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، این دانشکده را یکی از فعالترین دانشکدهها برای دانشجویان بینالملل دانست و گفت: هماکنون 30 دانشجوی کارشناسیارشد و 6 دانشجوی ph.D بینالملل از ملیتهای مختلف عراق، لبنان، سوریه و آذربایجان مشغول به تحصیل هستند.
ابداع روشهای منحصر به فرد در سنجش اصالت عسل
دکتر مینایی تهرانی با تشریح ابداع روشی جدید در زمینه اصالت عسل در سال 1401 گفت: چندین سال است که بر روی عسل کار میکنیم؛ یکی از این ترکیبات عسل ساکاروز است که در واقع اصالت عسل را از این ماده میتوان ارزیابی کرد. روشی که قبلا برای تعیین ساکاروز انجام میشد، بسیار سخت و زمانبر بود. در آزمایشگاه روش را اجرا و به مشکلات آن پی بردیم. از آنجا که تخصص اصلی من آنزیمولوژی است، روشی را پیدا کردم که از طریق آنزیم بتوانم ساکاروز عسل را سنجش کنم. این روش که در مدت کوتاه و به طور دقیق میتواند ساکاروز عسل را معرفی کند، برای اولین بار در دنیا مطرح و تنها در دانشگاه شهید بهشتی انجام میشود.
وی به ابداع روش دوم در سنجش اصالت عسل هم اشاره کرد و افزود: در مرحله دوم، روش دیگری را ابداع کردم، در این روش برای نسبت فروکتوز به گلوگز در عسل استفاده میشد که آن نیز روش زمان بری برای شناسایی اصالت عسل بود. چون برخی از زنبورداران به جای ساکاروز از قندی به نام فروکتوز استفاده میکنند، فروکتوز زنبور را جذب و به جای اینکه زنبور از شهد تغذیه کند از فروکتوز تغذیه میکند و در نهایت به عنوان عسلی غیرمعمول مطرح خواهد شد.روشی که برای اندازه گیری نسبت فروکتوز به گلوکوز استفاده می شود یک روش طولانی و غیردقیق بود. در اینجا نیز روشی را ابداع کردیم که در مدت زمان بسیار کوتاه و به صورت دقیق و برای اولین بار بتوان آنالیز عسل را ارزیابی کرد.
بررسی عسل از نظر درمانی نکته دیگری بود که دکتر مینایی تهرانی به آن پرداخت و گفت: ما عسلها را از نظر درمانی نیز بررسی و به عنوان یک بسته درمانی سنجش میکنیم. عسلهایی که خاصیت درمانی خوبی دارند به مراکز درمانی معرفی میشوند. این بسته ابداعی نیز مختص دانشگاه شهید بهشتی است و برای نخستین بار در ایران انجام میشود.
وی با اشاره به درآمدزایی در این زمینه گفت: افتخار داریم به جامعه دانشگاهی و مردم عسلهایی را معرفی کنیم که اصالت دارند و از شهد تغذیه شده باشند. با بسیاری از مراکز تولید عسل و زنبوردارها که علاقمند به دانستن اصالت تولیداتشان هستند، مکاتبه کردیم. تمایل دارند این کار را به ما بسپارند، ما نیز در ازای پرداخت هزینهای ناچیز اصالت تولیدیشان سنجش و بررسی میکنیم؛ هدف معرفی عسلهای با کیفیت به جامعه و مردم است. وقتی یک فرد میخواهد عسل تهیه کند تردید میکند که این عسل اصالت دارد یا خیر. این حس خوب برای ما بیشتر اهمیت دارد.
مهمتـرین برنامـههای پیـش رو
رئیس دانشکده علوم و فناوریهای زیستی با اشاره به برنامهها در سال جدید گفت: با سازمانهای مختلف در حال مکاتبه هستیم تا بتوانیم هم برای دانشکده و هم استادان به اعتبار دانشگاه درآمدزایی کنیم. کاهش دورههای کارشناسی از 8 به 7 ترم، برنامهریزی و تصویب پذیرش رشتههای جدید مانند دکترای ژنتیک، دوره کارشناسیارشد سلولی ملکولی با هدف جذب دانشجویان نخبه و توانمند، تبادل دانشجوی دوره PHD با سازمان بیوتکنولوژی کشاورزی کرج زیر نظر استادان دانشکده، از دیگر اهداف آموزشی و پژوهشی در سال جاری خواهد بود.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر دانشکده 42 عضو هیات علمی و 1000 دانشجو دارد که از ارتقای استادان استقبال میکنیم. حدود 7 تا 8 عضو هیئت علمی که پیمانی بودند پروندههای آنها برای رسمی شدن تایید شده و پرونده برخی از اعضای هیئت علمی برای دریافت مرتبه دانشیاری هم تصویب شده است.
تلاش برای یکپارچگی فیزیکی دانشکده
دکتر مینایی تهرانی درباره نمره عملکرد دانشکده گفت: به لحاظ آموزشی و پژوهشی از 10، نمره 8 را میدهم اما نمره خوبی از نظر یکپارچگی دانشگاه به خودم نمیدهم، چرا که موفق نشدیم دانشکده را در یک مکان تجمیع کنیم. دانشکده علوم و فناوری زیستی در ابتدا در قسمت جنوبی دانشگاه قرار داشت. 5 سال است که بخشی از آن به شمال دانشگاه منتقل شده است. متاسفانه درحال حاضر دانشکده 2 تکه است که این موضوع فعالیت و کار را سخت کرده است. بخشی از کلاسها در بخش جنوبی دانشگاه و دانشکده قدیم و بخش دیگر در دانشکده جدید برگزار میشوند که برای رفت و آمد دانشجویان و استادان مشکلاتی ایجاد کرده است. طی این سالها ملاقاتهایی با روسای دانشگاه و مدیران ارشد دانشگاه برگزار شده که امیدوارم این مشکل رفع و دانشکده ما در یک مکان قرار بگیرد.