کتاب مرجع کارکردهای اجرایی، ویراستاران: سام گلدشتاین و جک ای. ناگلیری، ترجمۀ ندا نظربلند، استادیار دانشکدۀ علوم تربیتی و روانشناسی، و فرزانه مظفرینژاد منتشر شد.
این کتاب برای نخستین بار در سال 1402، در 710 صفحه، در قطع رحلی و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 4.260.000 ریال عرضه میشود.
کارکردهای اجرایی مجموعهای از فرایندهای ذهنیِ ضروری برای برنامهریزی، سازماندهی، ایجاد راهبرد و خودتنظیمیاند. در پنج دهۀ گذشته و با هدف در نظر گرفتن این فرایندهای ذهنی، روی مناطق مختلف مغز، بسیار مطالعه و پژوهش شده است.
کتاب مرجع کارکردهای اجرایی که در چهار بخش و بیست و نه فصل نوشته شده است، ماهیت چندوجهی کارکردهای اجرایی را نشان میدهد و مفهومسازی این کارکردها، کاربردهای عملی، ارزیابی کارکردهای اجرایی و مداخلات مبتنی بر این کارکردها را به مخاطب ارائه میکند. در این کتاب، ریشهها و مسیر تکاملی این کارکردها از کودکی تا بزرگسالی بررسی و مبانی عصبی این کارکردها و تجلی آنها در اختلالات روانی گوناگون مانند ADHD، اوتیسم و زوالِ شناختی مرتبط با افزایش سن نشان داده میشود و دربارۀ رابطۀ میان کارکردهای اجرایی و اختلالاتی مانند بیشفعالی یا نقص توجه و طیف اوتیسم بحث میشود. بزرگترین بخش کتاب به آزمونها و پرسشنامههای عصبروانشناختی پرکاربرد برای ارزیابی و کاربردهای تشخیصی کارکردهای اجرایی اختصاص یافته است و بخش پایانی راهبردهایی را برای تقویت کارکردهای اجرایی ارائه میکند.
کتاب مرجع کارکردهای اجرایی با این هدف نوشته شده است که منبع اصلی پژوهشهای آینده و عملکرد بالینی در حوزۀ کارکردهای اجرایی باشد و گسترۀ وسیعی از دانش و منابع عملی را برای حمایت از افرادی فراهم کند که با اختلال در کارکردهای اجرایی دستوپنجه نرم میکنند. این کتاب برای پژوهشگران، استادان، دانشجویان و متخصصان گرایشهای روانشناسی بهویژه روانشناسان شناختی، بالینی، کودک و نوجوان، تربیتی و مشاوران مدرسه و نیز فعالان حوزۀ سنجشِ کارکردهای شناختی، بهویژه سنجشهای مرتبط با کودکان، کارآمد و کاربردی است.
دانشجویان و علاقهمندان میتوانند برای خرید این کتاب به دفتر فروش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه شهید بهشتی واقع در ساختمان فنّاوری اطلاعات (IT)، طبقۀ همکف مراجعه کنند یا ازطریق وبگاه این مرکز برخط سفارش دهند. همچنین خرید فایل الکترونیک کتاب نیز از وبگاه «فیدیبو»، «بوکت» و «طاقچه» امکانپذیر است.