کتاب نگاهی نو به تحول جغرافیای انسانی: فضا، علوم اجتماعی و فلسفه نوشته پل کلاوال با ترجمه و توضیحات دکتر سیدحسن صدوق، استاد دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد. این کتاب برای نخستین بار در سال 1402، در 222 صفحه، در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 1.110.000 ریال عرضه میشود.
بیگمان امروزه نمیتوان در علم جغرافیا، اهمیت جغرافیای انسانی و رویکرد فرهنگی را از نظر دور داشت؛ ازاینرو، پل کلاوال، نویسنده کتاب، که خود از جغرافیدانان برجستة جهانی است و آثارش اغلب به زبانهای گوناگون ترجمه شده است، در نگاهی نو به تحول جغرافیای انسانی: فضا، علوم اجتماعی و فلسفه — در هشت فصل و یک جمعبندی نهایی — با تأکید بر اهمیت رویکرد فرهنگی در جغرافیا، ضمن نگاهی تازه به مباحث معرفتشناختی جغرافیای کلاسیک، بنیادهای مباحث نو را در این علم، با توجه ویژه به روابط متقابل آن با علوم اقتصادی و اجتماعی، به بحث میکشد و با طرح مباحث جدید در جغرافیا، از جمله مقولة «فضا» و پرداختن به ابعادی از فلسفه و علوم اجتماعی و طرح و بحث از اثرگذاری دیدگاههای اندیشمندانی همچون مارکس، وبر، دورکیم، بوردیو، سوسور و بهویژه دیدگاههای میشل فوکو، قالبهای تنگ ساختارگرایی و پساساختارگرایی، و البته با تکیه بر تجربیات گسترده خود، روند تحول و تکوین علم جغرافیا را در دنیای معاصر بهخوبی معرفی میکند.
ونسان بُردولی، رئیس بخش تاریخ جغرافیا در اتحادیه بینالمللی جغرافیدانان، دربارۀ نویسنده کتاب چنین میگوید: «پل کلاوال از پیشقراولان جغرافیای فرهنگی است که درک علمی او از جغرافیای انسانی مباحث کلان فلسفی را به چالش میکشد و در نهایت به آنجا میرسد که بازاندیشی در روابط انسان با طبیعت یک ضرورت است».
نویسنده نتیجۀ نهایی خود را در جمعبندی چنین مینویسد: «امروزه با توجه به تفاوت نظامهای مختلف ارزشی، چالش حقیقی اینجاست که دریابیم، هر نظام، ارزشی نسبی داشته و گذرا و قابل نقد است... راهحل... آن است که به استقرار سازوکارهای ناظر بر احترام ... به منافع عالیة سیارة زمین بیاندیشیم. تنها شاخص مشترک [در بین همة نظامها بایستی]... شکوفایی کل بشریت [و] نجات زمین باشد».
این کتاب از زبان فرانسوی به فارسی برگردانده شده اما برخی توضیحات مترجم در تشریح پارهای مباحث، درک متن را برای خوانندگان، بهویژه دانشجویان جوان، آسانتر کرده است.
دانشجویان و علاقهمندان میتوانند برای خرید این کتاب به دفتر فروش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه شهید بهشتی واقع در ساختمان فنّاوری اطلاعات (IT)، طبقۀ همکف مراجعه کنند یا ازطریق وبگاه این مرکز برخط سفارش دهند. همچنین خرید فایل الکترونیک کتاب نیز از وبگاه «فیدیبو»، «بوکت» و «طاقچه» امکانپذیر است.