طرح پژوهشی " تدوین استاندارد استفاده از لجن تصفیهخانههای فاضلاب شهری " حاصل همکاری مشترک دانشگاه شهید بهشتی و شرکت فاضلاب تهران خاتمه یافت.
این طرح توسط دکتر سید حسین هاشمی، عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی در تاریخ 18 بهمن ماه سال 1399 آغاز شده و در 30 آذر ماه 1400 به پایان رسید.
پساب و لجن دو محصول اصلی حاصل از تصفیه فاضلاب در تصفیهخانههای فاضلاب هستند که کاربرد ایمن آنها نیازمند وضع استانداردها و مقررات ویژهای میباشد. با وجود گذشت چند دهه از راه اندازی تصفیهخانههای فاضلاب شهری در کشور، موضوع لجن (جامدات زیستی) تولیدی در آنها مورد توجه نبود و در سالهای اخیر انباشت میلیونها تن از این ماده با ارزش در تصفیهخانهها و عدم امکان عرضه آن به بازار تبدیل به یک معضل جدی شده بود.
بهعنوان یک گام اساسی برای حل این مشکل پروژه "تدوین استاندارد استفاده از لجن تصفیه خانههای فاضلاب شهری" با هدف تهیه یک استاندارد ملی مورد قبول همه دستگاههای ذینفع در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و در قالب قرارداد پژوهشی برون سازمانی از طریق شرکت فاضلاب تهران به دانشگاه شهید بهشتی واگذار و توسط آقای دکتر سید حسین هاشمی، دانشیار پژوهشکده علوم محیطی اجرا شد. خروجی اصلی این قرارداد استاندارد "جامدات زیستی تصفیه خانه های فاضلاب شهری – ویژگی ها و پایش" است که به عنوان یک استاندارد ملی مبنای طراحی تصفیهخانههای فاضلاب میباشد و همچنین روشهای پایش کیفیت و دفع ایمن جامدات زیستی (لجن) را ارائه میکند. انتظار میرود این استاندارد گامی اساسی جهت حل مشکل دفع لجن تولیدی تصفیهخانههای فاضلاب شهری کشور باشد و به ویژه زمینه کاربرد لجن در کشاورزی را فراهم و در ارتقای تولید کشاورزی و امنیت غذایی تاثیر محسوسی داشته باشد.